Quan la proximitat i la confiança esdevenen factors estratègics

12 02 2015

El govern socialista dóna un gir als seus compromisos electorals per cobrir les actuals necessitats de la ciutadania

Ple Ajuntament Pineda de Mar. Font: blanesaldia.cat

Ple Ajuntament Pineda de Mar. Font: blanesaldia.cat

El PSC és la candidatura municipal més forta a Pineda de Mar a partir del 2007, des que governa amb majoria absoluta. Els quatre partits actuals de l’oposició tenen poc marge d’actuació, però n’hi ha que són contundents amb certes dinàmiques autoritàries del govern. Altres, es dediquen a fer “sensacionalisme”, perdent el tarannà i l’educació. La pugna històrica entre CiU i PSC es relega a un segon pla afavorint un únic partit fort, el PSC, que es complementa amb una oposició col·laboradora i constructiva per al bé comú del poble.

Camí en solitari

Els dos últims mandats a Pineda van de la mà del PSC, amb un govern de majoria absoluta. En el primer període (2007-2011), ERC pacta com a soci de govern, però en revalidar la majoria absoluta, Xavier Amor (PSC) comença el seu segon mandat en solitari perquè ERC rebutja repetir el pacte. “La majoria del PSC no et permet condicionar ni pressionar dins el govern”, afirma Pere Aragonès, cap de llista d’ERC i diputat al Parlament de la Generalitat. 11 dels 21 regidors són membres de l’equip de Xavier Amor, “una aposta jove i formada amb què es va desfer de la vella guàrdia del partit local”, contextualitza Xavier Zarco, ex-president del grup municipal del PP.

Xavier Amor es consolida com a candidat socialista quan és regidor de Promoció Econòmica durant l’últim mandat de CiU (2003-2007). Mentrestant, el partit de govern comença una etapa de declivi, passant de 9 a 5 regidors el 2007 i que empitjora amb els 3 regidors obtinguts el 2011. “CiU no ha solucionat el problema o no ha sabut fer un projecte atractiu com els de Joan Morell”, afirma Pere Aragonès.

Les grans promeses electorals del PSC tenien un to de renovació del model de ciutat, però la complexitat de la situació econòmica de la ciutadania ha contribuït a que l’equip de govern “estigui molt al costat de la gent i protegeixi la més vulnerable amb un 25% dels pressupostos”, explica l’alcalde socialista, Xavier Amor. Un gir en el rumb polític que evidencia un cop més el carisma de l’alcalde i la seva proximitat, que l’historiador Francesc Roldán entén en “clau electoral”. Guillem Mateo, líder de CiU, reconeix la poca efectivitat de l’actual govern, que “’ha fet coses per Pineda, però no rellevants quant a comerç, indústria i turisme com es va proposar a la campanya electoral”.

Les veus de l’oposició

El resultat electoral del PP a Pineda és el millor de la comarca el 2011, amb quatre regidors. Una gran responsabilitat que no utilitza per col·laborar amb el govern local. “Fan una nefasta oposició”, critica el líder d’ICV-EUiA, Marcos Ortega. El partit encapçalat per Diego Sánchez (PP) “s’oposa a tot el que fa el PSC sense proposar alternatives i comença a escampar rumors seguint l’estela de Xavier Garcia Albiol”, afegeix. El modus operandi del PP, basat en la crítica del govern local provoca el 2013 la dimissió del seu cap de llista, Xavier Zarco, de 34 anys, perquè el partit no compartia la intenció d’aquest “de reforçar la imatge del partit i dels polítics”.

CiU treballa de manera constructiva i contundent des del segon esglaó de l’oposició, en el sentit que “col·labora amb el govern quan les propostes són bones per al poble” per una banda; i “explicita si el PSC s’equivoca però aporta alternatives” per l’altra, apunta el seu cap de llista. “És massa suau”, apunten des d’ICV-EUiA, mentre que Zarco (ex-PP) entén que CiU “ha d’aglutinar l’electorat i la força del partit pel 2015”.

ERC és el segon partit de l’oposició per la cua, però el que s’hi implica de manera més rigorosa. Els dos regidors, Pere Aragonès i Mònica Palacín, fan de la seva experiència política una eina per ser contundents amb les actuacions del govern, sense perdre l’educació. Darrera la professionalitat del partit local s’amaga la fermesa a nivell autonòmic. “ERC és el producte original i el discurs del seu líder és bastant estructurat”, considera l’historiador Francesc Roldán.

Regidors ERC

Regidors ERC, FONT: elpuntavui.cat

100xCent és un partit independent que compta amb un regidor, el seu líder i raó de ser i ex-alcalde convergent. La visió de Salvador Llorens de l’ajuntament “com empresa” és positiva, però no acaba de reflectir “el servei públic i els valors propis de la institució local”, explica Pere Aragonès.

El cost de la gestió econòmica

L’era Amor avança en paral·lel a la crisi econòmica amb la intenció “de canviar el model de ciutat”, explica l’alcalde. L’ajuntament pateix molt entre 2008 i 2010 perquè no rep les subvencions de la Generalitat i perquè no es preveu com calia la davallada dels impostos locals, vinculats al sector de la construcció. Xavier Zarco entén els projectes de la Biblioteca i del Centre Innova com “els principals causants de l’endeutament”. El 2009 s’ingressen 27 M d’€ però se’n gasten 31. Són quatre milions més de deute, que se sumen als dos milions de despeses a proveïdors.

Centre Innova

Centre Innova, font: radiopineda.com

El propi alcalde explica que “s’ha retallat el pressupost de 31 a 25 M, prioritzant la dedicació a les persones” en detriment de la inversió i de partides menys necessàries. El redreçament de l’economia municipal ha passat per reduir el deute a 17M d’euros, però allargant-lo en el temps. “L’ajuntament ha passat d’un 99% d’endeutament enfront el pressupost a l’actual 60%”. I afegeix: “Paguem els proveïdors a vint dies i no a nou mesos”. Els reajustaments municipals no han sigut suficients. “Ha calgut ajuda del govern estatal per liquidar el deute a proveïdors”, explica el cap d’ERC.

Rivalitat històrica

Complerts dos mandats de CiU, el PSC el relleva el 2007. El pacte de govern entre CiU i PSC de 2003 a 2007 va formar “un govern dividit i no cohesionat”, explica Zarco, ex-líder del PP. En aquest període CiU es debilita, en passar del 39,63% dels vots al 20,52%. “No només influeixen els mèrits o demèrits del partit, sinó el paper dels rivals, com el PSC i Xavier Amor en aquell context”, admet el cap de llista de CiU, Guillem Mateo.

La majoria absoluta s’aconsegueix per un 44,52% dels vots el 2007 i es revalida amb un 41,39% el 2011. Tot i això, l’abstenció és un factor present a Pineda, sobretot als comicis municipals, on se situa al voltant del 40% des de 1.999. L’historiador local Francesc Roldán ho relaciona amb “la poca formació dels ciutadans de Pineda”, a què també apunta el líder d’ICV-EUiA: “El nivell de fracàs escolar està per sobre de la mitja del Maresme”.

La rivalitat s’accentua a partir de l’absència el 1987 de Josep Aragonès, alcalde, líder d’un partit independent de dretes i referent empresarial, “perquè gran part del seu electorat s’acull en els dos grans partits”, contextualitza Roldán. La competència també s’extrapola a nivell autonòmic, però “històricament hi ha més gent que vota CiU”, explica l’actual alcalde. Afegeix que “factors com la confiança del polític local contribueixen a decantar el vot municipal”.

La participació a les eleccions generals del 2011 se situa 8,31 punts percentuals més amunt que la de les municipals del mateix any (56,62%). Així, per Guillem Mateo de CiU, el 66,37% de participació a les autonòmiques del 2012 explica un “moment històric” i la “menor ambigüitat que hi ha en els partits polítics i els seus missatges”.

Símptomes de reivindicació

El 2011 es revitalitza la candidatura ICV-EUiA per “ser de nou un referent municipal que el 1999 va perdre la representació al consistori”, concreta el seu cap de llista, Marcos Ortega. Escassos trenta vots els separen d’entrar a l’ajuntament, però l’equip renovat i el projecte de proximitat i de suport als més dèbils “ha triplicat a dia d’avui la gent que confia en la coalició”, puntualitza.

Foto: radiopineda.com

Foto: radiopineda.com

La poca densitat poblacional i la dispersió territorial que dificulten alguns àmbits locals no han impedit la creació de moviments ciutadans. “La nostra tasca és explicar el perquè de la necessitat d’una Catalunya independent i lluitar contra la política de la por”, afirma Jordi Sancho, coordinador de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) a Pineda. El triomf de la Via Catalana explica “l’èxit que pot aconseguir una societat civil organitzada”, afegeix. La PAH és un element més “de l’actual època de reivindicació”, afirma Marcos Ortega, d’ICV-EUiA i creador del moviment en pro de l’habitatge digne a Pineda. La seva tasca és única, amb què han aconseguit traslladar molts debats socials al dia a dia de la política. “Els moviments ciutadans són actius i les últimes mocions presentades al final del ple són d’ells”, recalca el líder d’ERC.

En definitiva, l’alcalde socialista ha guanyat en experiència, però el seu càrrec com a President de la Federació de Municipis de Catalunya l’allunya, poc a poc, del paper carismàtic que el caracteritza i que ha pogut tapar alguns errors “de gestió” que s’han desencadenat. L’oposició critica algunes de les dinàmiques del PSC, possibles per la majoria absoluta, però tot i així, intenta col·laborar-hi amb esperit de poble. Les reticències del govern local davant les peticions dels moviments ciutadans són palpables, però això no evita que esdevinguin un fort actor polític que reivindiquen els problemes de la ciutadania.

Anuncios

Acciones

Information

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s
A %d blogueros les gusta esto: