La comunicació local al Maresme. Anàlisi comparatiu del periodisme de proximitat a Vilassar de Mar i Pineda de Mar

23 05 2014

Per Laura Jiménez (@laaujimenez)  i Queralt Morros.

Periodisme de proximitat al Maresme, dades i context

Jaume Guillamet entén que “la premsa comarcal és un fenomen històric que té una posició secundària en el sistema de mitjans, però millora les seves expectatives a partir del procés de canvi de finals de segle XX”. El Maresme és una comarca que ha apostat molt pels mitjans de proximitat, amb publicacions rellevants com la revista Reporter, de l’Alt Maresme, o el setmanari Capgròs de Mataró. Pineda de Mar i Vilassar de Mar són dues poblacions que formen part del Maresme (Alt i Baix Maresme, respectivament), però ambdues localitats posseeixen unes característiques concretes -algunes en comú-, respecte els mitjans de proximitat i el seu consum. L’augment demogràfic del Maresme durant el segle XX, relacionat per la proximitat amb Barcelona, s’explica per les migracions exteriors durant els últims deu anys. El 2012, “la comarca del Maresme compta amb un total de 436.487 habitants“. En aquest sentit, la població de Pineda de Mar ha crescut de 20.057 habitants el 2000 a 26.157 el 2013, però l’increment a Vilassar de Mar ha sigut més sostingut, ja que s’ha passat de 17.000 a 20.030 en el mateix període.

Els anys noranta suposen un punt clau pel sector periodístic, ja que les emissores municipals, tant de Vilassar com de Pineda de Mar adopten models de professionalització després d’uns anys de rodatge més aviat “amateur”. En aquest clima “d’expansió general del mercat informatiu”, propiciat per la nova demanda social democràtica, la premsa comarcal apareix a gran part de localitats maresmenques en forma de ràdios municipals, setmanaris o fins i tot televisions locals, com Vilassar TV o Calella TV, que actualment emet per internet. El diari El Punt Avui, per la seva part, crea l’edició del Maresme i aconsegueix ser “capdavanter en la informació local i comarcal creant una extensa xarxa de delegacions a Catalunya”, afirma Teresa Márquez, delegada d’El Punt al Maresme. “Va arribar a una difusió de 3.300 exemplars diaris i va aconseguir vertebrar la comarca i erigir-se en mitjà de referència territorial”, puntualitza Saül Gordillo, cap de continguts digitals d’El Periódico.

La situació actual dels mitjans de proximitat ha donat un gir de 360 graus a causa de la crisi econòmica, fent que capçaleres o televisions locals deixin d’oferir el seu servei. El suport supervivent és la ràdio, la qual també s’ha adaptat a les noves tecnologies per evolucionar. Però el panorama mediàtic a la comarca és dispers, en el sentit que “el Maresme necessita un mitjà que l’articuli com a comarca en el seu conjunt i que sàpiga influir i donar sentit als 30 municipis, independentment del suport”, assenyala Saül Gordillo.

La ràdio local, mitjà tradicional i vertebrador a la comarca

Vilassar de Mar i Pineda de Mar tenen tradició de ràdio municipal, existent aquestes des de 1980 i 1981, respectivament. Les dues emissores són de caire participatiu perquè aposten per la intervenció de la ciutadania en els seus programes. “Vilassar Ràdio és el mitjà de comunicació local amb més audiència” assegura Laureà Folch i Millet, regidor de comunicació del municipi. Segons el Baròmetre de la Comunicació i la Cultura, l’any 2011 Vilassar Ràdio era la segona emissora municipal més escoltada de la comarca del Maresme. Amb trenta anys d’història, el 98.1 de la FM transmet informació i oci amb un sistema que ha garantit la seva evolució i la dels altres mitjans municipals, aprofitant cada contingut a nivell multiplataforma. Des de 2013, l’emissora municipal s’adhereix a la Xarxa Local de Comunicació, fet que permet compartir programes entre emissores de tot el territori català.

Vilassar Ràdio

Logo Vilassar Ràdio.  Font: Vilassardemar.cat

Al seu torn, l’emissora municipal de Pineda de Mar esdevé la font principal d’informació de la localitat. “La ràdio ha arrelat la gent i és un punt en comú a bona part de la comarca, on hi ha molta tradició”, assegura Mª Josep Hernández, periodista de Ràdio Pineda. Segons dades del Baròmetre de la Comunicació, Ràdio Pineda és l’emissora municipal més escoltada a Pineda de Mar i rodalies i una de les emissores municipals més escoltades de Catalunya.

Oferta de mitjans públics i privats, la gran diferència comparativa

Mentre que a Vilassar de Mar hi ha un equilibri entre mitjans municipals i privats, la informació local de Pineda és municipal. Aquest fet, però, no implica que l’emissora esdevingui un canal propagandístic perquè “la informació institucional suposa un 30% de les notícies de Ràdio Pineda”, especifica Diego Fernández, cap de comunicació de l’Ajuntament. L’emissora i la Casa de la Vila coincideixen en què aquesta última no condiciona el funcionament, ni la programació, ni els continguts de l’emissora perquè “la ràdio municipal té absoluta autonomia”, concreta el cap de comunicació. L’oferta variada de mitjans locals a Vilassar contraresta la de Pineda. L’entramat comunicatiu local compta amb Ràdio Pineda i la seva corresponent pàgina web, el portal de notícies de l’ajuntament i un butlletí bimensual d’informació municipal, l’Aprop. La poca diversitat de mitjans locals deriva un paper destacat dels mitjans comarcals, com l’emissora privada Ràdio Marina, la revista mensual CafèambLlet o el diari El Punt. Pineda escasseja d’altres fonts d’informació locals que no siguin les oficials. “La pluralitat de mitjans és sinònim de bona salut democràtica”, considera la delegada d’El Punt al Maresme, Teresa Márquez.

Ràdio Pineda. Font: radiopineda.com

Ràdio Pineda. Font: radiopineda.com

En canvi, el context mediàtic de Vilassar de Mar compta amb una àmplia oferta de mitjans municipals i privats. Un panorama divers que el responsable del portal Catvilassar, Ramon Iglesias, defineix com a “complet però poc cohesionat”. Assegura que “Vilassar de Mar és un dels pobles, per no dir el que més, que disposa de més mitjans locals. Té ràdio i televisió local, tant per ones com per Internet, mitjans escrits i digitals”. Dins del context radiofònic trobem Ràdio Vilassar, la seva web i les xarxes socials derivades de determinats programes. Quant a publicacions digitals, la pàgina de l’Ajuntament cada vegada està més dotada de sistemes de difusió i participació a les xarxes socials. Com bé tracta Laureà Folch, Regidor de Comunicació, “s’aposta per un canvi a la web, que deixa de ser estàtica per potenciar les noves tecnologies i el contingut sindicat a través dels RSS”. L’aparició de VdM’tv, des de la plataforma online, suposa un nou suport que completa totes les potes de la comunicació municipal. Si més no, altres fórmules comunicatives no menys importants també són el butlletí mensual tant en format flash com en paper, la subscripció News Letter i els panells informatius Smart Points.

Mitjans privats i comarcals arrodoneixen una oferta plural i diversa, que contraresta la força institucional i aporta noves visions. Vilaweb i Catvilassar configuren l’oferta de mitjans privats locals digitals, hi ha algunes edicions comarcals en paper a més de la televisió privada de Vilassar Tv. Aquesta última, històrica i pionera, és dirigida actualment per José Vargas. “Vilassar de Mar va ser el primer poble on es van fer emissions de TV a nivell local. La primera Televisió Local, constituïda com a tal, va ser Televisió de Cardedeu però les primeres emissions es van fer al nostre poble” contextualitza Ramon Iglesias, coordinador de la televisió i del portal Catvilassar. Val a preguntar-se què succeeix entre l’oferta d’ambdues titularitats –pública i privada- pel que fa a les publicacions digitals i les televisions locals a Vilassar. “Quants més mitjans hi hagi difonent informació de Vilassar més s’arribarà a la gent”, assegura Folch i Millet, regidor de comunicació, que defuig del terme competència. Des dels mitjans privats, però, és té plena consciència de la força dels mitjans institucionals, amb certs ulls entre competitivitat i col·laboració. Entre ambdós fronts s’expressen ganes de cooperar de manera conjunta encara que també es mostren les incompatibilitats actuals per dur a terme tals iniciatives.

Mitjans comarcals, el pols entre el Baix i l’Alt Maresme

En l’àmbit dels mitjans comarcals entren en joc publicacions com El Punt, La Clau, Maresme 360, Tribuna Maresme o Diari Maresme. Ràdio Mataró i Televisió de Mataró (M1TV) s’alcen com els mitjans audiovisuals més potents de la capital maresmenca, encara que la seva informació a nivell comarcal és més aviat minsa per la seva major dedicació a la ciutat de Mataró. “MTV1 ha de cobrir la totalitat dels municipis, que en són 30. És una tasca que es complica en quant a l’especialització de cada territori. La informació se centra sobretot en Mataró, per ser capital de comarca i generadora de notícies, junt amb algunes poblacions veïnes”, assegura el cap de comunicació de l’ajuntament de Pineda. La definició del concepte “comarcal” s’ha de perfilar quan parlem del Maresme: algunes publicacions es redueixen únicament a tractar temes i poblacions pertanyents al Baix Maresme, especialment Mataró. Així ho reafirma Josep Lluís Vidal, responsable de la publicació Maresme360.cat, com a motiu principal per a la creació del seu portal. “En el nostre cas vam veure que hi havia un buit comunicatiu sobretot a l’Alt Maresme. Els mitjans existents, o són molt locals o centren la seva activitat a Mataró i les poblacions més properes a Barcelona”. Ramón Teixidó, de DiariMaresme.com, admet que la publicació “és un mitjà que pretén reflectir i donar veu a una societat diversa, però amb un vincle comú: El Maresme i la seva gent”.

A diferència de Vilassar de Mar, on només destaca el consum de premsa comarcal de La Clau, butlletí informatiu, l’escassetat d’una oferta local diversa a Pineda de Mar es complementa amb els mitjans comarcals, de forta incidència. Ràdio Marina (Blanes, 1983) és l’emissora comarcal i privada -independent i única a Catalunya- que es consumeix a Pineda. Combina informació de qualitat i de creació pròpia, espais d’entreteniment i programació musical, una proposta semblant a la de l’emissora pinedenca, sense ser “competència respecte Ràdio Pineda perquè la nostra ràdio municipal és una de les més fortes dintre de la comarca quant a qualitat, implantació i programació”, afirma el cap de comunicació de l’Ajuntament pinedenc. Joan Ferrer, cap d’informatius de Ràdio Marina, destaca que “la bona relació entre l’Alt Maresme i La Selva per la proximitat és un factor positiu perquè la informació comarcal acull en la majoria de casos ambdues comarques”. Des de la cadena privada s’ha engegat aquest 2013 una revista mensual impresa, La Marina, que aprofundeix en les notícies més destacades, tot i que de moment només es centra en la comarca de La Selva.

CafèambLlet és l’altre mitjà que viu a cavall entre el Maresme i La Selva. El mensual gratuït té només deu anys de vida, però ha sabut evolucionar i adaptar-se a la comarca, intentant omplir el buit comunicatiu que hi havia a la zona. Actualment té una difusió de 30.000 exemplars, que es reparteixen al llarg de 5.500 punts públics, amb una incidència indirecta sobre 130.000 habitants. La Veu de l’Alt Maresme, la penúltima publicació comarcal en paper i gratuïta que va crear-se a la zona no va aguantar més d’un any de vida, i el 2012 va desaparèixer.

La solució a l’eterna divisió comunicativa a nivell territorial sembla arribar de la mà d’Internet. Les noves tecnologies han donat peu al naixement de mitjans comarcals digitals com DiariMaresme o Maresme360.cat, que articulen la comarca sota una única identitat tot eliminant dualitats comunicatives, però “són projectes modestos que necessiten més recursos per poder arribar a marcar l’agenda comarcal en els 30 municipis”, confirma Saül Gordillo d’ El Periódico de Catalunya.

Internet i les xarxes socials, el pas endavant

Les xarxes socials i l’interès per aprofundir en millores potencials i efectives per als mitjans de comunicació és un aspecte que comparteixen l’oferta pública, privada i comarcal maresmenca. Al municipi vilassarenc “Internet ha influït de manera positiva, pionera i amb força” s’assegura des del portal Catvilassar. Facebook, Twitter o Instagram són mètodes de participació ciutadana cada vegada més actius i plenament presents a tots els mitjans. Tant és així que el Twitter coordinat des de l’Ajuntament va ser finalista als premis mundials Shorty Awards dins de la seva categoria el 2013, amb la distinció de Shorty Vox Populi. “El boca orella funciona, la gent se sent orgullosa del poble i això a nosaltres ens il·lusiona i enorgulleix” assegura Laureà Floch des de la regidoria de comunicació.

Al seu torn, Pineda ha sabut adaptar-se al canvi digital, però no tant intensament com Vilassar. De manera tímida, el primer municipi ha creat el portal de notícies de l’emissora municipal i el portal informatiu del consistori. “Com a ajuntament, el repte actual és millorar i generar la comunicació 2.0 perquè les xarxes socials ens han agafat desprevinguts. La conjuntura de mitjans de comunicació públics no acaba d’estar preparada per assumir aquesta nova era”, reconeix Diego Fernández, cap de comunicació de l’Ajuntament. Ràdio Pineda és el mitjà municipal que ha sabut adaptar-se millor al context general, incorporant Facebook i Twitter i la pàgina web, que funciona també com un portal de notícies. “La societat participa amb la ràdio a partir de les xarxes socials. El mitjà s’ha d’adequar a la realitat, no es pot fer la mateixa ràdio que fa 10 anys”, puntualitza Mª Josep Hernández, periodista de Ràdio Pineda.

Conclusions, una mirada retrospectiva

El Maresme s’articula com una comarca de tradició comunicativa amb força arrels a tots els seus municipis. Les principals diferències s’estableixen en torn al pols comunicatiu comarcal entre el Baix i l’Alt Maresme, una mancança que sembla començar a obtenir solucions sòlides amb la creació de nous mitjans totalment bolcats a les noves tecnologies i a les xarxes socials. Internet ha desenvolupat un nou món on el terme “proximitat” adquireix una nova dimensió participativa, acostant els vilatans a tots els suports i informacions possibles. Uns suports de tradició radiofònica en ambdós municipis que conformen dues realitats ben diferents. Pineda de Mar, amb pocs mitjans locals i de caire municipal però amb gran presència de la diversitat comarcal. Vilassar de Mar, un municipi ric en mitjans públics i privats on s’estableix una curiosa relació entre competència i col·laboració.

Anuncios

Acciones

Information

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s
A %d blogueros les gusta esto: